Virka amigurumi -

Havet är djupt... (mönster på krabba och fisk)

Nu kan jag avslöja att de två mönster som stickagarn.se sponsrat mig med garn till har havstema som gemensam nämnare. Det är nämligen en krabba och en fisk som ni kanske sett här på bloggen tidigare.

Som vanligt är mina mönster gratis, men endast för privat bruk och får ej säljas vidare i någon form. Vill du lämna ett frivilligt bidrag till mina mönster tas det tacksamt emot!

Ja, jag vill lämna ett bidrag!Nu ska länken till krabban också funka!

Virka en OS-mössa

Det har varit ett riktigt spännande OS hittills, eller hur?!

I år är den officiella OS-mössan en virkad historia som man mycket väl kan göra själv på en kväll eller två. Själv blev jag blev riktigt sugen på att virka en, men då får nog min sambo den sen. Jag är nämligen ganska dålig på att bära mössa... :PKlicka på bilden så kommer mönstret upp i större format. Mönstret är från Aftonbladet.
Jag har förstått att det blivit rusning efter garnet och tanken på att hela Sverige sitter och virkar i TV-sofforna gläder mig! Mer virkning åt folket! :D

P.s. Angelica har kommenterat att hon tycker att det ser mer ut som stolpar på den "riktiga" OS-mössan och jag är nog beredd att hålla med - eller åtminstone halvstolpar. Så jag hade nog virkat hela mössan i halvstolpar istället för i fasta maskor.


Syfestivalen

En av mina läsare tipsade om Syfestivalen som hålls i Älvsjö i dagarna. Tyvärr kan jag inte gå den här gången, men till hösten kanske jag kan gå på den i Borås. Det hade varit roligt!

 19-21 februari i Älvsjö

24-26 september i Borås

5-7 november i Älvsjö igen

Läs mer här!

Buzzador

Ett inlägg som inte handlar om virkning är ovanligt på min blogg, men jag måste berätta att jag blivit uttagen till min första Buzzadorkampanj! Jag ska få testa Dove VisibleCare och tycker det ska bli jättespännande!Vill du också bli en Buzzador och testa gratis nyheter före alla andra? Anmäl dig här!


Engelska och amerikanska förkortningar

Äntligen är min guide med förkortningar klar! Det finns både engelska och amerikanska förkortningar i den - håller med om att det kan vara lite förvirrande med beskrivningarna då de har ett par ganska betydelsefulla skillnader.

Jag ska bygga på guiden med mer allt eftersom, men här är i alla fall de vanligaste förkortningarna.

Amerikanska, engelska och svenska förkortningar


Samarbete med stickagarn.se

Jag har något roligt att berätta - två stycken nya mönster kommer att ges ut i samarbete med stickagarn.se!

Det ska bli riktigt kul och spännande att samarbeta med dem. Vad det blir för mönster avslöjar jag inte än, men det här är bl.a. de här fina garnerna jag ska använda:
Garnet heter Milk & Honey och är ett fantastiskt mjukt och skönt bomullsgarn, som känns riktigt lyxigt!

Och vinnaren är...

Äntligen kan jag meddela att vinnaren av boken "Virka läskigt söta figurer" blev Emma. Jag ville vänta med att meddela vem som vann tills jag fått svar från vinnaren, så jag säkert hade fått rätt e-mail och nu har jag fått svar och adressen till henne!

Så boken är på väg till en lycklig ägare och vi ser alla fram emot nästa tävling som kommer vid milstolpen 25 000 besökare. Tack alla som var med i tävlingen och som hjälper till att göra min blogg till vad den är!

Jag har förresten en rolig liten nyhet som rör amigurumi, men den berättar jag senare idag eller imorgon... :)

Amigurumibyte

Det ordnas amigurumibyte igen på Amigurumi i Fokus. Den här gången är temat vatten och åter igen fick jag färgen röd.

Så här blev mitt bidrag:Krabborna bor nu hos Celine, som blev jätteglad för dem! :)

Jag har förresten också anmält Måns och Matilda Musin till Amigurumi i Fokus tävling "Månadens amigurumi" på temat kärlek. Håller tummarna för mina små turturduvor - och rösta gärna på dem sen! :)


Bokrecensioner på engelska amigurumiböcker

Här kommer som utlovat recensioner på två av de engelska amigurumiböckerna jag köpte innan jul. Jag har inte hunnit virka så mycket ur de andra två ännu, men det kommer recensioner på dem också i framtiden. När det gäller böckerna jag recenserar nu så var verkligen den ena botten och den andra toppen...

Bokrecension: Super Cute av Annie ObachanPå bokens omslag visas verkligen ”supersöta” figurer; en katt, två undulater, en sorgsen björnaktig figur och så min personliga favorit, pandan. Men det gamla talesättet ”Don’t judge a book by it’s cover” stämmer verkligen in här – för innehållet är faktiskt inte så imponerande.

Övriga figurer inuti boken innefattar bl.a. en delfin, nyckelpigor, en fisk, olika katter och hundar, en snigel m.m. Visst är de söta, men de bästa figurerna tycker jag visas på framsidan av boken. Resten har man liksom sett förr.

Men det som gjorde mig mest besviken, och som faktiskt gör att jag inte kan rekommendera någon den här boken, är att instruktionerna till hur man ska virka är rent sagt ut bristfälliga. Det saknas instruktioner på vissa figurer eller delar på figurerna. Under varje figur visas det japanska mönstret och kan man förstå dessa märker man att de inte alltid stämmer överens med den engelska översättningen.

Resultatet av det man virkar fram liknar inte heller bilderna på figurerna i boken. Som exempel kan jag ge delfinen, som blev väldigt märklig i sin form (det saknades dessutom instruktioner på fenorna) och pandan, som bara såg ut som två cirklar med armar och ben och inte alls blev lika söt som på bilden.

Detta gör att jag tyvärr bara kan ge boken betyget 2 av 5 möjliga. Lägg pengarna på någon annan bok istället, eller på nytt garn, är mitt råd.


Bokrecension: Amigurumi! av Elisabeth DohertyElisabeth Doherty är en riktig kändis i amigurumivärlden och alla hennes skapelser blir fullkomligt underbara, så jag har länge slängt lystna blickar på hennes bok.

När jag äntligen fick hem den blev jag inte besviken - även de enklaste mönstren, som musen och jordgubbarna, har en speciell personlig touch som gör att de inte bara försvinner i mängden utan sticker ut. Allt i boken - såväl figurerna som Elisabeths egna små texter och förklaringar - är personligt, charmigt, sött och lite kaxigt på en och samma gång i en mycket lyckad kombination.

Mest känd är Elisabeth för sina dockor med djurhuvuden och jag testade att virka apan, fast i andra färger. Den var riktigt rolig att virka och jag blev jättenöjd med resultatet. Jag blev inspirerad och fick egna idéer på hur man kan justera figurerna med andra kläder, frisyrer o.s.v. så att de går att variera i det oändliga.

Ska man säga något negativt, blir det nog att instruktionerna kräver att man virkat ett tag och själv är införstådd i hur man ska räkna när det gäller ökningar och minskningar. Ibland kan hon t.ex. skriva: Varv 12-23: öka 6 fm jämnt fördelat på varannat varv 6 gånger. Då gäller det att veta vad som menas!

Men allt som allt är detta en suverän bok som tilltalade mig mycket och jag vill ge den toppbetyget 5 av 5 möjliga. Som nybörjarbok rekommenderar jag den dock inte, börja med en svensk bok med mer utförliga beskrivningar först för att lära dig grunderna.

Jag hoppas att recensionerna kan hjälpa er lite att göra rätt val i amigurumidjungeln! En liten guide i hur man tolkar just engelska mönster knåpar jag lite på och hoppas kunna lägga upp till helgen eller så.

Mina besökare
Totalt:
Denna månad:
Denna vecka:
Idag:
Just nu:
Räknare startad 1 aug -09
RSS 2.0